ANOUK WIPPRECHT

VIDEO:

PROJECT TEXT:

Anouk Wipprecht werkt in het opkomende gebied van de “trendy technologie”, een zeldzame combinatie van fashion, design gecombineerd met techniek, natuurwetenschappen en interactie met de gebruiker. Anouk Wipprecht creëerde een indrukwekkend aantal tech-enhanced ontwerpen. Waarin mode en technologie op een ongewone manier worden samengebracht. Ze creëert technologische couture; haar ontwerpen bewegen, ademen, en reageren op de omgeving om hen heen.

Deel futuristische, deel anime-meets-high fashion, haar werk onderscheidt zich van normale kleding. Haar werk kan worden beschouwd als artistieke creaties op zichzelf. Veel van haar ontwerpen zijn tentoongesteld in tentoonstellingen en mode-evenementen. In Anouk’s ontwerpen, wordt door middel van technologie esthetiek gecreëerd. Anouk Wipprecht maakt veel gebruik van bouten en moeren op de kledingstukken (vaak worden de mechanismen weergegeven aan de buitenkant van het ontwerp) We zijn getuige van ontwerpen die hun eigen unieke vormen creëren van interactie, beweging en betekenis.

Anouk Wipprecht streeft naar het creëren van een ‘hogere connectiviteit van de zintuigen door middel van kleding.’ Door het onderzoeken van de mate waarin we mode ervaren (emotioneel, intellectueel en sensuele niveaus) en door het projecteren van technologie als een verlengstuk of van het lichaam. Door het onderzoeken van de mate waarin we de mode ervaren, zowel een fysieke als psychologische hoek, creëert Wipprecht ontwerpen die op ons reageren.

MATERIALS:

Anouk Wipprecht produceert kleding die gericht is op meer dan alleen de traditionele functie van kleding (dekking en versiering). Anouk’s techno-mode zijn one-of-a-kind, architecturaal, avant-garde statements met gedurfde silhouetten, bekleed met bizarre stoffen en versierselen van kunststof buizen, vloeistoffen en smart folies. De creaties bezitten het vermogen om in een unieke en opmerkelijke manier op het menselijk lichaam en zijn omgeving te reageren.

TECHNOLOGY:

“We vormen technologie, en nu vormt technologie ons. Het bepaalt wie we zijn als persoon. Ik begon te experimenteren met van alles en nog wat en ik vroeg me af ‘wat als?’ Technologie moet fragieler worden gemaakt, meer als een tweedehuid in plaats van bonkig en robotachtig. Ik denk graag op een meer organische manier. Door het plaatsen van technologie op het lichaam, wordt het een verlengstuk van onszelf. In principe maak ik alles wat mode ook doet, maar deze keer meer gepersonaliseerd en op maat gemaakt. Je kunt het ‘Fashion 2.0’ noemen. Mode en technologie geven een toegevoegde waarde aan elkaar, ze werken samen als een symbiotische organisme “.

Science fiction schrijver JC Ballard heeft eens gezegd: “Mode is de erkenning dat de natuur ons heeft begiftigd met een huid te weinig. we moeten de huid herontwerpen. Deze uitspraak gebruik Anouk Wipprecht als inspiratie en uitgangspunt.

GENERAL:

Wipprecht is kunstenaar, ontwerper, curator en docente. Ze geeft les in Nederland, China, Oostenrijk in ‘elektronische couture.’ Ze werkte voor namen als de Black Eyed Peas, SuperBowl 2011, Songfestival 2012. Met haar werk is ze te zien in internationale tijdschriften.

Ze is de grondlegger en curator van de tentoonstelling TECHNOSENSUAL ‘Where Fashion meets technology’ Ook leid ze het Artist in Residency-programma om de groei van fashiontech projecten te koppelen aan modeontwerpers en ingenieurs. Dit project vond plaats in Wenen (Oostenrijk) in de zomer van 2012 en het trok 32.000 bezoekers in een twee en een halve maand.

Ze produceerde onlangs de TECHNOSENSUAL tentoonstellingscatalogus in samenwerking met partner Monochrom. Monochrom geeft een kijk op de achtergrond concepten, de structuur van de tentoonstelling en de vertegenwoordigde artiesten die deelnemen aan de tentoonstelling.

Ze is momenteel gevestigd in Wenen / Oostenrijk, en reist tussen Amsterdam (NL) Los Angeles (USA) San Francisco (USA) en Montreal (CA).

Kijk voor meer informatie en artikelen op:

http://www.maartjedegruyter.nl/data//Quest_Anouk_Wipprecht.pdf

http://pompounia.wordpress.com/2011/02/20/anouk-wipprecht/

http://www.anoukwipprecht.nl/index.html

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: