Daniel Rozin

PROJECT TEXT

Brushed Metal Mirror – 2011

Mechanische Spiegels –

De mechanische spiegels zijn gemaakt van verschillende materialen, maar delen hetzelfde gedrag en interactie. Wanneer een persoon zich aan de voorzijde van het kunstwerk begeeft, wordt het persoon direct weergegeven op elk individuele oppervlak. De mechanische spiegels beschikken allemaal over videocamera’s, motoren en computers aan boord. Naast het beeld wat wordt weergegeven op het oppervlak, wordt er ook een rustgevend geluid geproduceerd waardoor er een interactie ontstaat tussen de kijker en het kunstwerk.

MATERIALS

 Dit kunstwerk bestaat uit 721 roestvrij stalen schijven welke ieder voor zich weer over een motor, videocamera en besturingselektronica beschikken. De grootte van de schijven is 82 inches hoog, 80 cm. breed en 45 inches diep.

TECHNOLOGY

 De werking van het kunstwerk bestaat uit de creatie van een weerspiegeling van de toeschouwer. Dit gebeurt doordat de 721 metalen schijven gaan draaien. De roestvrijstalen metalen schijven worden geschuurd of geborsteld in een bepaalde richting. Wanneer de schijven vanuit een bepaalde hoek worden verlicht kan de helderheid veranderen door de hoeveelheid reflectie. Dit hangt af of de schijf veel of weinig licht vangt indien deze geroteerd word. Het kunstwerk is een vloer staand sculptuur welke is gebaseerd op een hexagonale prismatische vorm.

EFFECT

Dit kunstwerk heeft een sterk verband met de kijker. Ten eerste wordt je door dit kunstwerk aangetrokken door het rustgevende geluid wat het kunstwerk produceert. Tegelijkertijd zie je al hoe vloeiend de

metalen schijven een beweging neerzetten op het oppervlak. Dit wekt nieuwsgierigheid, want waar komt deze beweging-/reflectie vandaan? De reflectie gaat in het eerste opzicht mee met het ritme en de beat van de muziek, waardoor het kunstwerk je meevoert. De sprankelende metalen schijven die om de beurt oplichten hebben bijna een betoverend effect en geven het vlakke oppervlak van het kunstwerk een extra dimensie.

Wanneer je als kijker voor het kunstwerk gaat staan zal al snel duidelijk worden dat het kunstwerk ook jou als kijker mee zal nemen in de beweging-/reflectie, doordat jij als kijker opeens wordt afgebeeld op het

oppervlak van het kunstwerk. Door de geïnstalleerde videocamera’s die zich in de metalen schijven

bevinden zal je als kijker geprojecteerd worden op het metalen oppervlak. Dit gaat met verschillende licht schitteringen, doordat de metalen schijven draaiende bewegingen maken. Je zal dus zelfs met extra diepte en schaduw weergeven worden wat het extra bijzonder maakt. Het is niet slechts je silhouet wat je ziet maar veel meer dan dat.

Als kijker wordt je dus betrokken met het kunstwerk. De kans is groot dat je als toeschouwer ten eerste bewegingen gaat maken voor het kunstwerk, om te kijken of jij het ook echt bent die op het kunstwerk wordt afgebeeld. Er ontstaat een interactie doordat je je als kijker focust op het kunstwerk en waarschijnlijk erachter probeert te komen hoe dit tot stand komt.

Het is erg bijzonder hoe dit kunstwerk in elkaar zit. Met name hoe door draaiende bewegingen bepaalde reflecties van licht opgevangen kunnen worden waardoor er verschillende lichttinten zullen ontstaan. Bizar hoe dit allemaal mogelijk gemaakt wordt. Daarnaast vind ik de hoeveelheid aan materialen en kleine technische snufjes waaruit dit kunstwerk is opgebouwd erg intrigerend. Het feit dat dit kunstwerk uit 721 roestvrijstalen schijven is opgebouwd, welke allemaal weer over een eigen motor, videocamera en besturingselektronica beschikken, maakt dit kunstwerk tot een enorm technisch proces doordat er 721 onderdelen worden aangestuurd. Daarnaast vind ik dat dit kunstwerk heel mooi op zichzelf staat, het is bijna een design object, maar toch gaat er veel meer achter schuil doordat het ook de interactie met de kijker opzoekt.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: