ROB HEBING

ROB HEBING

PROJECT TEXT

Weet je niets over het spelen van instrumenten, maar toch wil je muziek maken? Geen zorgen, laat je lichaam het zware werk voor je doen. Dat is eigenlijk het idee achter afstudeerscriptie Pieter-Jan Pieters ‘aan de Design Academy Eindhoven. Nooit meer zwoegen voor de komende jaren om te leren hoe je een instrument te bespelen. Vanaf nu kun je gewoon je gevoelens veranderen in een stuk muziek. Pieter Jan Pieters maakte het met Sound on Intuition. De elektronische apparaten bevatten sensoren die intuïtieve bewegingen om zetten in muziek. Als u de hoorn van uw hand haalt, zal de toon volgen en stijgen. Uw voet tikken op de vloer en je vinger buigen zal vertalen in een ritme. “ Het enige wat je hoeft te doen is luisteren naar je gevoelens” .

 Het geluid op Sound On Intuition project bestaat uit vijf verschillende apparaten die in staat zijn om geluiden uit verschillende delen van het lichaam te genereren. Deze apparaten zijn: Wob, Hart, Scan, Kick, en Finger-het creëren van geluiden gekoppeld aan handbewegingen, hartslag, handschrift, te voet of  door simpelweg met je vinger te tikken.

MATERIALEN

De materialen die veelvuldig worden gebruikt binnen dit project zijn kunststof en natuurlijk de electronische elementen binnen ieder product. De electronica zorgt er eigenlijk als ware voor dat de producten functioneren naar behoren, de kunststof is het verfijnde erom heen.

Bij sommige producten heb je nog extra materialen nodig als bijvoorbeeld een stift om de lijnen mee te tekenen voor het product : scan. Als je als ware met de scan over de lijnen beweegt ontstaan er klanken naar aanleiding van de getekende lijnen. Ieder handschrift is uniek, dus iedere klank is anders.

TECHNOLOGY 

piëzo sensor

Het piëzo-elektrisch effect is het verschijnsel dat kristallen van bepaalde materialen onder invloed van druk (bijvoorbeeld buiging) een elektrische spanning produceren en andersom: vervormen als er een elektrische spanning op wordt aangelegd. Het woord piëzo is afgeleid van het Griekse woord piezein, wat drukken betekent.

afstandssensor

Een afstandssensor is een apparaat dat de afstand kan meten tot een bepaald object. Er zijn verschillende soorten werkingsprincipes van afstandssensoren.

wervelstroomsensoren

– Wervelstroomsensoren zijn sensoren die werken met het principe van wervelstromen. Dit type sensor wordt gebruikt als trillingsopnemer of als afstandssensor. Wanneer deze sensor dicht bij een metalen object komt, verandert de impedantie in de spoel. De verandering van deze impedantie hangt af van de afstand tussen het metalen object en de sensor. Deze sensor heeft als voordeel dat hij niet beïnvloed wordt door niet-geleidende materialen zoals kunststof of hout.

fototransistor sensor

Een fototransistor is een transistor die stroom geleidt als de fotocel voldoende wordt belicht. Van deze eigenschap wordt gebruikgemaakt in een zogenaamde opto-coupler, een schakelaar zonder elektrische verbinding. Als de stuurschakeling met behulp van bijvoorbeeld een led licht uitzendt, zal de fototransistor gaan geleiden en de secundaire schakeling van signaal voorzien.Dit wordt veel toegepast in situaties waar geen directe verbinding met de hoofdschakeling mag worden toegepast, zoals in natte ruimten. De fototransistor bevat een interne versterking waardoor het gevoeliger is dan een fotodiode en kan een analoog of digitaal uitgangssignaal voorzien.

VINGER-4-768x1024 WOB-3-mirror-768x1024

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: