Stockholm Furniture Fair Installation by Gert Wingårdh en Kustaa Saksi

 

 

 

Stockholm Furniture Fair Installation by Gert Wingårdh en Kustaa Saksi

ImageImageImage

PROJECT TEXT

 De Zweedse architect Gert Wingårdh en de Finse kunstenaar Kustaa Saksi, hebben in samenwerking een installatie gemaakt, welke uit maar liefst 11.000 gedessineerde papieren vellen bestaat. Deze installatie zal het podium zijn voor besprekingen over design en architectuur op de beurs. Dit ontwerp zijn ze ieder vanuit een eigen perspectief begonnen, terwijl zij samen een gedeelde visie hebben.

 MATERIALS 

Het ontwerp suggereert een kerkinterieur, met rijen van hoge tafels aan de voorkant zoals een ‘altaar’. De tafelbladen zijn gemaakt van spiegel laminaat, en deze balanceert op stapels A4-papieren vellen, dit zijn er 700.000 in totaal.

De gehele koepelachtige structuur bestaat uit stapels vellen die zijn opgehangen aan het dak in een jaloezie-achtige constructie. Het onderste blad van elke stapel is voorzien van een illustratie. Al deze illustraties bij elkaar vormen het koepelvormige plafond.

 TECHNOLOGY 

Precisie is van cruciaal belang in het voorbereidende werk. 1120 stapels van 11.000 A3 vellen en 44.000 bevestigingspunten worden geïnstalleerd over een oppervlakte van 200 vierkante meter. Deze worden geleidelijk omhoog gehesen.

EFFECT

 De illustraties van kunstenaar Saksi zijn alleen aan de onderzijden van de A3 vellen te zien, zodat de patronen alleen kunnen beschouwd van onderaf. Op elke hoek van papier zijn touwtjes bevestigd die dichter bij elkaar worden bevestigd dan het oppervlak van het papier zelf. Dit heeft als resultaat dat elk vel papier buigt tot een golf.

 Naar het midden van de koepel werden meerdere lagen bedrukt met dezelfde illustratie waaronder een 3D visueel effect ontstaat wanneer je dit bezichtigt vanaf de onderkant.

 

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: