Elaine Ng Yan Ling

PROJECT TEXT

Elaine Ng Yan Ling onderzoekt in Techno Naturology (2010) de mogelijke toepassingen van ‘shape-memory’ polymeren in architectuur en interieur. Het begrip ‘shape-memory polymer’ duidt een groep van materialen aan die op eigen kracht, dus zonder invloed op elektriciteit, van vorm veranderen door externe stimuli. Wanneer een ‘shape-memory’ polymeer wordt blootgesteld aan bepaalde luchtvochtigheid, temperatuur, hoeveelheid licht of een magnetisch veld, kan het een vorm, zoals een vouwstructuur, uit zijn ‘geheugen’ oproepen, die eerder onder bepaalde condities in het materiaal is vastgelegd. Lezen gesneden patronen lijken uit het fineer te verrijzen en te ademen. Een op omgevingsinvloeden reagerend houtenpaneel zou uitstekend bij de ventilatie van binnenruimtes kunnen worden toegepast.

MATERIALS

Breathing grain, een onderdeel van het project Techno Naturology, bestaat uit een houtfineer gecombineerd met metalen weefsels en ‘shape-memory’ polymeren, om driedimensionale, interactieve oppervlaktes te creëren die onder invloed van temperatuur of vocht bewegen.

TECHNOLOGY

Hier zie je een nieuwe technologie in de ontwikkeling van verschillende materialen. De beweging van het product staat hier centraal en het is dan ook een bijzonder materiaal.

EFFECT

De organische vormen komen in dit materiaal het beste uit doordat er de beweging in voortkomt en het lijkt alsof het echt leeft. Mensen worden nieuwsgierig en zien dit product als een nieuwe uitvinding.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: