“Andy Warhol, USA/Invisible Sculpture/Mixed Media 1985”

andy
Andy Warhol presenteerde in 1985 een onzichtbaar sculptuur in een club in New York. Hij plaatste dit object en verdween uit de club, en liet niet alleen zijn kunstwerk, wat alleen maar een zuil was, achter maar ook een spoor van roem en geheimzinnigheid. Op het etiket stond; “Andy Warhol, USA / Invisible Sculpture / Mixed Media 1985”. Hij vond het overbodig om ook maar iets op deze zuil te plaatsen, en vond het werk voor zich spreken.

Er is niet duidelijk wat de inspiratie van Warhol was voor dit werk.  Wellicht heeft hij gekeken naar de film “The Invisible Man”. Het werk heeft ook in The Factory van Andy Warhol gestaan. Hier plaatste hij inbraakalarmen en camera’s rondom de ruimte, gericht op het midden van de kamer waar de zuil stond. Op verschillende plekken in deze ruimte zouden verschillende alarmen af zijn gegaan. De instalatie van Warhol werd gezien als een briljant conceptueel werk, wat als een fysiek werk werd beschouwd door de alarmen die geplaatst werden in The Factory. Hierdoor werd het meer dan een lege zuil; het werd en geluid sculptuur wat totaal onzichtbaar was.

 Bezoekers worden gevraagd verder te kijken dan de objecten en hun verbeelding z’n gang te laten gaan door het kijken naar het object.

andy-warhol-invisible

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: