MARIA SESTER – ACCESS

WATCH THIS VIDEO //

ACCESS

Tijdens de expositie Exposed: Voyeurisme, Surveillance, and the Camera Since 1870 in het San Francisco MOMA is het werk van Maria Sester online te zien.

 Materialen;

computers – camera’s – internet – robot spotlight – geluid (speakers)

Op het moment dat museumbezoekers door het atrium lopen in het MOMA in San Francisco, begint een robot spotlight zich automatisch te richten op verschillende personen in de ruimte. Er ontstaan op dit moment verschillende vragen; wie volgt hen? Waarom worden ze gevolgd? Ze weten niet dat gebruikers van het webproject ACCESS controle hebben over de spotlights en de camera’s. In plaats van dat je in een spotlight zou gaan staan, is het nu ‘de spotlight’ die kiest wie er in staat.

ACCES is een publiekelijke kunstinstalatie die gebruik maakt van internet, computers, geluid en lichttechnologie waarin de computergebruiker bezoekers kan volgens met de spotlight. Tijdens de achtervolging door het licht hoort de bezoeker een stem die tegen de bezoeker praat. Degene die achter de monitor ziet hoort deze stem niet, en weet dus niet wat de achtervolgde bezoeker verteld wordt. Beide ‘bezoekers’, degene die achtervolgd wordt en degene die eigenlijk de achtervolging inzet, zitten in een communicatie-loop.

 De installatie onderzoekt de dynamiek tussen de zichtbaarheid en onzichtbaarheid van surveillance, zoals het verzamelen van informatie van mensen op straat. Het toevoegen van internet, computers en verlichting probeert bezoekers van het museum bewust te maken van de wereld buiten, van onze culturele obsessie met controle, beroemd zijn en vrijheid/sociale controle. De museumbezoekers kunnen zichzelf niet zien op de camerabeelden. Op een andere locatie in het museum staat de monitor met touchscreen, waarop je als bezoeker toegang hebt tot de spotlight en dus de controle hebt over het kunstwerk. Door middel van speakers word er tegen de bezoeker die gevolgd wordt gepraat.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: