Lauren Bowker

Lauren Bowker

Biografie | Lauren Bowker is een materiaal alchemist, dit is een beoefenaar van de alchemie dat gaat over natuurfilosofie. Ze is afgestudeerd aan de Manchester School of Art en heeft daarna doorgeleerd voor de studie printed textiles op een kunstacademie in Londen. Hier heeft ze een multi-zintuigelijke inkt ontwikkeld die kan veranderen van kleur. Lauren Bowker maakt provocerende stukken die je de magie van materialen laat zien en je mee neemt in een buitengewone ervaring. Ze gelooft erin dat technologie magisch is. Ook is Lauren de oprichter van The Unseen, een plek die een verkenning aangaat met biologische en chemische stoffen en hoe dit past in materialen. Het zien van het onzichtbare wordt gecombineerd met kunst, design en performance. The Unseen is gevestigd in Londen en bestaat uit verschillende soorten talenten, van anatomen, ingenieurs of lasercutters. Alle met een gezamenlijk visie namelijk het delen van kennis en magie.

Technologie |  Dit is een van haar eerste werken waarbij ze tijdens haar studie het experiment aan is gegaan met inkt. Ze ontwikkelde een vervuiling-absorberende inkt genaamd PdC12, die van kleur verandert van geel naar zwart in vuile omstandigheden en bij frisse lucht weer terugkeert in de normale kleur.

Materialen | Met haar bedrijf The Unseen heeft Lauren nu haar eigen label PHNX, waarbij ze kledingstukken of sculpturen maakt die een magisch effect geven door de speciaal ontwikkelde inkt. Deze inkt kan reageren op verschillende milieuomstandigheden. Denk hierbij aan luchtverontreiniging, UV, warmte, vocht en wrijving. Elke inkt werkt anders en ligt aan het materiaal waarop het wordt toegepast. De manier waarop je het toepast varieert ook, je kan het zeefdrukken, spuiten en verven.

Zo reageert dit kledingstuk van veren op wrijving, licht en warmte. Er ontstaat dus een kleurverandering als de drager beweegt.

Daarnaast bestaat haar collectie ook uit een leren kledingstuk gemaakt van hand gestikte leren stukken die elkaar overlappen. Lauren wilden een sculptuur creëren dat als een soort schelp om je heen zit. Door middel van vuur en warmte veranderd het kledingstuk van kleur.

 1-responsive-environment-leather-jacket-by-lauren-bowker

Effect | Lauren haar visie is om een wereld te creëren van boeiende wetenschap, door middel van prachtige couture, luxe producten en weelderige materialen. De projecten die ze doet zijn interactief en gericht op de toekomst. Zo hoopt ze dat haar concept ook toegepast kan worden in de medische industrie. Zo verteld ze over een T-shirt dat je kan laten weten wanneer je een astma aanval krijgt, dat is voor haar zoveel meer succesvol dan het hebben van een geweldige fashion collectie.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: