Nils Völker

ImageImage

// Nils Völker // B I O

Nils, een ontwerper uit Berlijn, is van oorsprong opgeleid tot communicatie designer en heeft een aantal jaar als grafisch ontwerper gewerkt. In zijn vrije tijd bouwde hij kleine robotjes, gewoon omdat hij dit leuk vond. Maar naar loop van tijd werd hij er steeds serieuzer in en sinds 2010 begint Nils installaties en kunstwerken te maken op het snijvlak van technologie en kunst. De afgelopen jaren is hij vooral bezig geweest met grote installaties die zijn tentoongesteld in musea en kunstinstellingen over de hele wereld.

Zijn bekendste werk tot nu toe is ‘Captured – a homage to light and air’.

MAKERS & SPECTATORS
Een interactieve installatie op een expositie in Eindoven.

Makers & spectators was een tentoonstelling die de menselijke perceptie en de manier waarop we kijken naar dingen onderzocht. Het vond plaats in MU, een ruimte voor hedendaagse kunst en vormgeving in Eindhoven.

In samenwerking met Christien Meindertsma (ontwerper uit Rotterdam) heeft Nils een installatie gebouwd die de manier waarop we kijken reproduceert. Een eye-tracker registreert de beweging van de ogen van de bezoeker tijdens het kijken naar foto’s van verschillende objecten. Een robot die vastzit aan het plafond boven een groot vel papier maakt elke keer een stip op het punt waar de bezoeker naar heeft gekeken. Uiteindelijk laat de robot zien hoe al deze objecten op verschillende manieren zijn waargenomen.

De totale installatie is ongeveer 6 bij 6 meter groot en werd de robot voornamelijk gebouwd uit Lego onderdelen. In principe een speelgoed voor kinderen.

// F O T O ‘S & V I D E O ‘ S

// M A T E R I A A L

Voor de installatie Makers & spectators heeft hij hoofdzakelijk gebruik gemaakt van Lego onderdelen. Voor hem was er op dat moment niet echt een keuze om ander materiaal te gebruiken. Op het moment dat hij de installatie ontwikkelde wist hij nog bijna niks af van elektronica en had hij niet de juiste gereedschappen om de installatie van een ander materiaal te maken. Maar aan de andere kant vond hij het juist wel fijn materiaal, Lego zorgt voor een speels uiterlijk en het is nagenoeg herkenbaar voor iedereen. De mensen zullen dus minder terughoudend zijn om de machine te benaderen. Zo kunnen ze zien dat de machine lijkt alsof zelfs een kind het met zijn speelgoed kan opbouwen maar in werkelijkheid zit het veel complexer in elkaar.

Er staat een kijkdoos in de ruimte met daarin een afbeelding van bijvoorbeeld een kip of een appel. Zodra mensen hierdoor heen kijken registreert de robot de beweging van de ogen. De robot die aan het plafond hangt reproduceert elk punt dat de bezoeker heeft bekeken met een dikke stift op et papier door op dezelfde manier als de ogen te bewegen.

– Lego
– Papier
– Dikke stift met inkt

// T E C H N O L O G I E

Nils was op het moment dat hij de machine aan het bouwen was nog niet heel erg bekend met de technologie die hij ging gebruiken en er waren slechts 5 weken om de machine te bouwen. Hij ging ervan uit dat er een txt document zou zijn met x en y coordinaten die door zijn machine konden worden geïnterpreteerd. Toen ze uiteindelijk de machine aan het opbouwen waren kregen Nils en Christien hulp van een programmeur die het eye- tracking deel op zich nam.

Er zijn twee Lego NXT bricks op de robot, een voor de beweging en een voor de beheersing van de pen. Beide communiceren via bluetooth en worden gevoed door oplaadbare batterijen die permanent zijn aangesloten op batterij opladers aan het plafond. De eye tracker registreert de oogbewegingen in x/y coordinaten. Deze gegevens worden opgeslagen in een txt bestand en naar de robot via een lange usb kabel gestuurd. Het programma in de robot leest het txt bestand en beweegt naar de juiste coordinaten.

 • –  Lego NXT, lego bouwsteentjes met een besturingsmodule. Hiermee kan je je zelfgebouwde creatie uitrusten met elektromotoren en sensoren.
 • –  eye tracking sensor
 • // E R V A R I N G & I N T E R A C T I E
 • Het gaat hier met name om de interactie tussen de mensen en de objecten / installaties. De hele tentoonstelling van Makers & spectators is hieromheen opgebouwd. Christien Meindertsma vertelde over dat bijvoorbeeld kunstenaars en psychologen heel anders naar dingen kijken en op andere details letten. Kunstenaars letten bijvoorbeeld op alles; kleur, vorm etc. Terwijl psychologen meer naar gezichtsherkenning kijken.

  We hebben namelijk een handschrift in de manier waarop we kijken. Mensen kijken allemaal verschillend naar hetzelfde object.
  In de tentoonstelling zijn voor objecten gekozen die iets te maken hebben met een bepaalde professionaliteit of werkveld. Want een biologie leraar kijkt anders naar een skelet dan dat iemand anders doet. Deze objecten zijn nog eens groot op een plaat afgedrukt die in de ruimte staan opgesteld. Men kan zelf een plaatje kiezen en deze in de kijkdoos schuiven. Zo betrek je de mensen ook heel erg bij het proces wat ze laten zien op de tentoonstelling.

  // A A N V U L L E N D Christien Meindertsma site:

  http://www.christienmeindertsma.com/index.php?/projects/makers–spectators/

  http://www.mu.nl

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: