NONOTAK STUDIO

project isotopes

| NONOTAK STUDIO |

Nonotak Studio bestaat uit Noemi Schipfer en Takami Nakamoto. Noemi Schipfer is de art director en visual artist voor Nonotak studio en daarnaast is ze freelance illustrator. Takami Nakamoto is een architect en een muzikant.

Zij werken aan de relatie tussen beeld, geluid en ruimte in hun projecten/werken.

| MATERIALS |

Hele doorzichtige stof wat op zo’n manier is gehangen dat het lagen zijn met een kleine afstand ertussen. Ze hangen allemaal recht achter elkaar. Dit is vastgemaakt aan geverfde houten balken.

ISOTOPES 2

| TECHNOLOGY |

Om deze holografische beelden te krijgen heeft het duo gebruik gemaakt van ‘projection mapping technique’ op lagen stof met meerdere projectors.

Dat is een techniek waarbij elk oppervlak kan veranderen in een dynamisch beeldscherm. Gespecialiseerde software wordt gebruikt om het geprojecteerde beeld te vervormen en maskeren zodat het perfect pas op onregelmatig gevormde schermen.

http://videomapping.tumblr.com (voor nog meer voorbeelden)

| EFFECT |

Deze installatie is een geïnspireerd op de gebeurtenis wat er in 2011 in Fukushima is gebeurd. Vooral de sfeer daarvan. Een aardbeving en tsunami hadden Japan getroffen dat ernstige problemen veroorzaakte in de nucleaire kerncentrale. Er waren hoge stralingsniveaus waardoor mensen moesten worden geëvacueerd. Deze installatie vertegenwoordigt deze tragedie door te wijzen op misvattingen over kernenergie.

Isotopen is een open ruimte die ook kan worden gezien als een gevangenis. Op het eerste, de trage en hypnotiserende bewegend licht trekt de bezoeker naar het hart ervan. Dan gaat het ritme en de intensiteit steeds agressiever totdat het immateriële barrières genereert. Het is gemakkelijk erin te raken, maar onmogelijk om eruit te komen. Dit weerspiegelt de manier waarop mensen kernenergie benaderen. Eerst verleid en vervolgens verslaafd door zijn comfortabele energie waarin mensen verstrikt zijn geraakt in een instabiele situatie.

Het duo wilde de gemengde gevoelens oproepen die de lokale mensen hadden over de kernenergie gevolgd door de Fukushima ramp. Hoe ineens een aantrekkelijke manier van energie op wekken een plotselinge nachtmerrie wordt waaruit ze niet konden ontsnappen. Dit wordt weerspiegeld in deze audiovisuele kooi. Het grootste effect hierbij is dat je daadwerkelijk voelt alsof je in een kooi zit; werkelijke wereld en de visuele wereld ervaren.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: