Strandbeesten by Theo Jansen

STRANDBEEST theo-jansen-mechanical-sculpture-strandbeest-4_2FBm7_11446

http://www.youtube.com/watch?v=MYGJ9jrbpvg

https://www.youtube.com/watch?v=NM4q-f68TlY&feature=youtube_gdata_player

A short bio on the artist/company

Theo Jansen geboren in Den Haag 14 maart 1948 is een Nederlandse kunstenaar en uitvinder. Hij studeerde eerst natuurkunde aan de Technische hogeschool Delft. Maar na het verlaten van de universiteit besloot hij verder te gaan werken als kunstenaar.

A description of the materials used

Pet flessen (voor de windmaag) PVC buizen (voor het geraamte) rubber bandjes/ rubberen buizen ( spieren ) tye- rips (voor verbindingen) zeildoeken (om windenergie op te vangen)

A description of the technology used

Hij heeft een parallellogram constructie gemaakt waarmee het beest kan lopen. De poten van de strandbeesten maken een ronde beweging, op het moment dat de poten op de grond komt maakt hij een horizontale beweging zodat hij soepel kan lopen. De windmagen die Theo gebruikt heeft bestaan uit PET flessen, deze flessen kunnen de windenergie als het ware opslaan en als het windstil is kunnen de strandbeesten zo ook lopen. De strandbeesten kunnen ook water deteceren, als er water in ‘zenuwcel’ komt draaien de kleppen om en loopt het beest de andere kant op. En alle strandbeesten hebben een slurf, als de wind te hard waait kunnen ze hiermee een hamer in de grond slaan zodat ze niet weg kunnen waaien.

An outline of the experience or interaction of the project

Theo Jansen wilde met dit project een niet biologische diersoort ontwikkelen. Wat zijn uiteindelijke doel is om deze strandbeesten zelfredzaam in kuddes over de Nederlandse kustlijnen te laten lopen. De bedoeling is dan ook dat de beesten steeds een beetje zand van de duinen naar het strand meenemen en hierdoor uiteindelijk ook de kustlijn kunnen beschermen tegen bijvoorbeeld overstromingen. En hierdoor zullen de strandbeesten ook een grote invloed hebben op het landschap.

Daarnaast is het doel van Theo Jansen om de evolutie van de strandbeesten nog verder te helepen tot op het punt dat ze naast zelfredzaam geëvolueerd op de stranden kunennen leven. Daarnaast wil Theo graag dat de beesten zichzelf ook kunnen reproduceren door bijvoorbeeld afvalplastic dat aan het strand ligt om te vormen tot nieuwe strandbeesten. En zo zouden ze niet alleen de kustlijn beschermen, maar ook de kust schoon houden.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: