VAN GRIMDE CORPS SECRET (similar material as UVA)

LES GESTES, 2013

dezeen_instrumented_bodies_musical_digital_prostheses_mcgill_1_spine

dezeen_instrumented_bodies_musical_digital_prostheses_mcgill_8_spine

dezeen_instrumented_bodies_musical_digital_prostheses_mcgill_sq_2_spine

Van Grimde Corps Secret (VGCS) is een dans onderneming waarvan de missie het onderzoek van het lichaam in de relatie tot dans is. Zij willen de combinatie met kunst, technologie en wetenschap bevorderen. Joseph Malloch en Ian Hattwick, twee onderzoekers van McGill University Input Devices and Music Interaction Lab, hebben met een team van dansers, musici, componisten en choreografen samengewerkt om draagbare instrumenten voor een live muziek en dans optreden te ontwikkelen, genaamd Les Gestes.

MATERIALS:

Transparant acryl, LED’s, Polycarbonaat, PVC, PETG plastic

TECHNOLOGY:

De ontwikkelde instrumenten bestaan uit een buigende rug, een gebogen ribbenkast die past rond de taille en een vizier in de vorm van een headset met touch en bewegingssensoren. Ieder instrument kan op de traditionele manier bespeeld worden of op het lichaam bevestigd worden. Dit bevrijd de dansers om te bewegen en te draaien en door het dansen creëren zij geluid. Alle 3 de instrumenten zijn van binnen verlicht met LED.

De ribbenkast en het vizier zijn opgebouwd uit lagen lasergesneden transparant acryl en polycarbonaat. De bovenste laag bestaat uit een transparante folie die bewerkt is met de lasercutter om touch-sensitive pads te vormen. De pads zijn verbonden met elektroden die via een dunne draad door het acryl loopt. De bewegingssensoren en radiozenders vangen de bewegingen op die een computer vervolgens vertaald naar geluid.

De wervelkolom bestaat uit lasergesneden transparante acryl wervels geregen op een transparante PVC-slang in een truss-achtige structuur. Een dun flexibel stuk PETG kunststof glijdt door de wervels en zorgt ervoor dat de gehele structuur kan buigen en verdraaien. De stang van het instrument is bevestigd aan 2 op maat gemaakte 3D-print elementen.

Ze gebruikten de 3D-printer voor verschillende doeleinden. Een van de belangrijkste toepassingen was voor het oplossen van mechanische problemen. Alle instrumenten maken gebruik van een op maat ontworpen 3D-geprinte montage systeem, waardoor de dansers soepel kunnen bewegen in hun kostuums.

EFFECT:

Door de instrumenten aan de dansers te bevestigen kunnen er nu ook instrumenten gebruikt worden die normaal te groot en opvallend zijn in een dans voorstelling. De instrumenten zijn een mysterieuze uitbreiding van het lichaam. Het heeft organische vormen en doet denken aan een futuristische machine.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: