Mataerial

(Dezelfde techniek)

Artist:
Mataerial is ontworpen door Petr Novikov, Saša Jokić uit Barcalona tijdens hun stage bij Joris Laarman. Hier hebben ze Mataerial ontworpen, waarmee zonder zwaartekracht driedimensionale staven geprint kunnen worden.

Materiaal:
Beweeglijke robotarm
Uit het mondstuk van de robot: Er wordt gebruik gemaakt van thermo hardende polymeren in plaats van thermoplasten die gebruikt worden in bestaande 3D printers. Het materiaal wordt uitgehard door een chemische reactie hier tussen.

Techniek:
Deze manier van 3D printen is onafhankelijk van andere ondersteunende materialen. Het wordt niet beïnvloed door zwaartekracht en de printomgeving. Door innovatieve extrusie technologie (het persen van een vloeibare massa door een vormplaat, gevolgd door afkoeling) kunnen ze de zwaartekracht neutraliseren tijdens het print proces. Hierdoor kunnen ze gelijk 3D vormen maken en hoeven ze niet te werken met 2D lagen. De robots kunnen structuren van elke grootte en vorm vervaardigen. De gewenste vorm wordt gecreëerd met CAD software en vervolgens omgezet in bewegingspaden voor de robot arm. De dikte van de lijn kan worden teruggebracht tot minder dan een millimeter en kan worden aangepast tijdens het drukproces door het veranderen van de snelheid van de beweging. Kleuren kunnen worden toegepast in het mondstuk in CMYK modus en kan ook worden verandert tijdens het drukproces.

Effect:
Een object kan op elk oppervlak geprint worden en heeft geen ondersteuning nodig. Doordat zwaartekracht niet meespeelt kunnen allerlei ruimtelijke vormen gecreëerd worden.

‘In onze visie kan Mataerial worden toegepast op verschillende gebieden , van meubels en architectuur productie tot desktop-en ruimte 3D printen.’

dezeen_Mataerial-by-Petr-Novikov-Sasa-Jokic-and-Joris-Laarman-Studio_2 dezeen_Mataerial-by-Petr-Novikov-Sasa-Jokic-and-Joris-Laarman-Studio_3 dezeen_Mataerial-by-Petr-Novikov-Sasa-Jokic-and-Joris-Laarman-Studio_5 dezeen_Mataerial-by-Petr-Novikov-Sasa-Jokic-and-Joris-Laarman-Studio_7  dezeen_Mataerial-by-Petr-Novikov-Sasa-Jokic-and-Joris-Laarman-Studio_10 dezeen_Mataerial-by-Petr-Novikov-Sasa-Jokic-and-Joris-Laarman-Studio_14

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: