Vuk Cosic

ASCII history of art for the blind

http://www.ljudmila.org/~vuk/ascii/blind//

 

MATERIALS

ASCII codes, computer generated voice

TECHNOLOGY

ASCII codes is kort gezegd computertaal, de codes waaruit tekens bestaan voor het “brein” van een computer. Om het duidelijker te maken, vroeger moesten we op de windows altijd alt + 137 op je numpad typen om ë te krijgen. de ASCII code van ë is dus alt137. Met deze tekens creëert Vuk een digitale interpretatie van klassieke kunstwerken als de Pieta (zie afbeelding) en laat deze tekens oplezen door een computer generated voice.

EFFECT

Door het op laten lezen van deze tekens creëert hij eigenlijk een auditief beeld. Hierdoor stelt hij dat kunst toegankelijker wordt voor blinden, omdat zij nu de kunst kunnen horen, zoals het in de hedendaagse, digitale wereld wordt geïnterpreteerd. Deze werken hebben ook allemaal een eigen klanksfeer, door de tekens die gebruikt worden. Hierdoor wil hij de visuele emotie van het kunstwerk begrijpelijker maken.

Ik heb hier zelf mijn twijfels bij, omdat de audiofragmenten behoorlijk abstract zijn, maar het concept om een beeld naar geluid te vertalen vind ik wel heel interessant en ik denk ook dat dit een goede manier is, alleen lijkt mij nu de afstand tussen het oorspronkelijke werk en de huidige uitwerking te groot.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: