3D printing

3D Printing

 

Wat is 3d printing?

Een 3D-printer is een apparaat dat op digitale bouwtekeningen gemaakt in programma’s als o.a. Vectorworks min of meer willekeurige driedimensionale objecten kan produceren. Dit gebeurt door het object laag na laag op te bouwen.

 

Geschiedenis en ontstaan van de 3D printer

Rond eind 19e eeuw na het ontstaan van de fotografie, kwam het idee om fotogevoelig materiaal selectief te belichten en zo een 2d patroon uit te harden. Aan het begin van de 20e eeuw wordt voor het eerst geexperimenteerd met het opbouwen van modellen uit lagen, eerst in was en later ook in plastic en metalen. Het echte 3d printen kwam pas na de tweede wereldoorlog.

In 1951 stelt Muntz een systeem voor waarin een model opgebouwd wordt vanuit verschillende lagen. De lagen worden hierbij uitgehard door een fotogevoelige jars met behulp van een masker waarbij selectief bloot wordt gesteld aan licht. Pas in 1971 werd het hars vervangen door steeds een laag poeder neer te leggen. Het idee kwam van Housholder. In het begin van de jaren 80 begint DARPA het onderzoekscentrum van het Amerikaanse leger met het ontwikkelen van de technologie.

Charles Hull, oprichter van de 3D systems beschirjft pas in 1986 voor het eerst in detail de werkwijze van een 3d printer. Hijnoemde de technologie Stereolithografie. In eerste instantie keek Hull in zijn algemeenheid naar materialen die in staat waren om te stollen. De term Stereolithografie werd destijds gebruikt voor alle 3D print technieken. Pas later werd deze term alleen geassocieerd met 3D printen door middel van fotogevoelig hars. Scott Crumpontwikkeld tegelijkertijd de technologie genaamd Fused Deposition Modelling. Met deze technologie richt hij in 1989 zijn bedrijf Stratasys op. Crump en Hull worden gezien als de grondleggers van de commerciële toepassing van 3D printen.

Begin jaren ’90 vraagt het Massachusetts Institue of Technology (MIT) een patent voor de technologie bekend als 3D printing. Z Corporation krijgt in 1995 een exclusieve licentie om deze technologie te commercialiseren. Eind van de 20e eeuw wordt het Israelische bedrijf Objet opgericht. Objet maakt 3D printers gebaseerd op de Polyjet Technology, de laatste van de 3D print technologieën.

Naamloos

Ontwikkelingen op het gebied van 3D printen.

 

De ontwikkelingen binnen het gebruik van de 3D printer hebben de laatste jaren sterke ontwikkelingen doorgemaakt. Zo komen er steeds goedkopere en nieuwe modellen op de markt. Tegenwoordig is er al een simpele 3D printer verkrijgbaar vanaf een kleine € 400’-.Oorspronkelijk kon er alleen met soorten plastic geprint worden. Tegenwoordig is het aantal printbare materialen eindeloos: titanium, hout, goud, keramiek, zand en zelfs menselijk weefsel.

Naamloos1

 

Een van de meest gebruikte materialen in 3D printen is nylon (polyamide

Naamloos3

 

Ook met het 3D printen van hout wordt al veel geëxperimenteerdHier bijvoorbeeld deze uil, die gemaakt is uit een combinatie van gerycled hout en polymeer.

Naamloos4

ABS is het soort kunststof waar ook LEGO blokjes van zijn gemaakt. De meeste thuis printers maken gebruik van dit materiaal die op een spoel wordt geleverd.

 

 

Naamloos5

PLA is een biologisch afbreekbaar plastic dat gebaseerd is op maïszetmeel. Deze champagneglazen zijn door DUS architects ontworpen.

 

Naamloos6

Markus Kayser experimenteert met het direct printen in zand, waardoor glazen objecten opgebouwd kunnen worden.

 

Naamloos7

Ook goud kan 3D geprint worden. Deze manchet knopen zijn geproduceerd door het bedrijf EOS.

 

Naamloos8

Met een ZCorp 3D printer worden full color objecten in een keer geprint. Bij Mineways kun je een stukje van je eigen Minecraft wereld fysiek maken, helemaal in kleur.

 

Naamloos9

Zelfs keramiek kan tegenwoordig 3D geprint worden. Deze Rocket Espresso Cup kun je bestellen bij Shapeways.

 

Voorbeeld product in 3d printing. Geprinte rolmaat zonder onderbreking. Rolmaat in een keer geprint door een 3D printer.

Naamloos10

https://www.youtube.com/watch?v=m1z5zAEpUIw

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: